Τι εξετάζουμε με τη μαγνητική τομογραφία ;
Πρόκειται να εξεταστώ με μαγνητική τομογραφία. Πως γίνεται η εξέταση;
Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της μαγνητικής τομογραφίας ;
Ποια είναι τα μειονεκτήματα της μαγνητικής τομογραφίας ;
Ποιες είναι οι άλλες χρήσεις της μαγνητικής τομογραφίας ;
Υπάρχουν επιπλοκές ;
Τι εξετάζουμε με τη μαγνητική τομογραφία ;
Εξετάζουμε τον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό. Η μαγνητική τομογραφία είναι πιο λεπτομερής εξέταση του νευρικού συστήματος και επιπλέον «βλέπει» και στις 3 διαστάσεις, ενώ η αξονική τομογραφία μόνο σε 2 διαστάσεις.
Πρόκειται να εξεταστώ με μαγνητική τομογραφία. Πως γίνεται η εξέταση;
Πριν μπείτε στην αίθουσα, θα σας ζητήσουν αν αφαιρέσετε κάθε μεταλλικό αντικείμενο πχ ρολόγια, ζώνη, πιστωτικές κάρτες κλπ. Θα ξαπλώσετε σε ένα κρεβάτι, το οποίο μετακινείται προς την κεφαλή του μαγνητικού τομογράφου, που μοιάζει στο σχήμα με δαχτυλίδι.
Η εξέταση διαρκεί από 30 έως και 60 λεπτά. Δεν θα πονέσετε ή θα καταλάβετε κάτι, αλλά το μηχάνημα θα κάνει διάφορους δυνατούς θορύβους. Σε ειδικές περιπτώσεις, θα σας χορηγηθεί ενδοφλέβιο σκιαγραφικό – θα σας ρωτήσουν αν έχετε ιστορικό αλλεργίας. Θα είστε μόνος σας μέσα στη αίθουσα του μαγνητικού τομογράφου, αλλά ο χειριστής θα σας μιλάει μέσα από την ενδοεπικοινωνία και θα έχετε ένα κουδούνι για να ειδοποιήσετε αν δε νιώθετε καλά. Την ώρα της εξέτασης θα πρέπει να μείνετε εντελώς ακίνητοι. Μπορείτε να έχετε φάει κανονικά πριν από την εξέταση.
Το μεγάλο πρόβλημα της μαγνητικής τομογραφίας είναι η κλειστοφοβία. Ένα ποσοστό περίπου 20% των ασθενών που υποβάλλονται σε μαγνητική τομογραφία, δυσκολεύονται να τελειώσουν την εξέταση. Μπορεί να σας χορηγηθεί ένα ηρεμιστικό μια ώρα πριν από την εξέταση και αν και έτσι είναι αδύνατον, η μόνη λύση είναι να προγραμματιστεί η εξέταση να γίνει με ελαφρά ενδοφλέβια νάρκωση (sedation) από αναισθησιολόγο.
Εικόνα 1 : Απεικόνιση του μαγνητικού τομογράφου.
Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της μαγνητικής τομογραφίας ;
1. πιο ακριβής εξέταση στα περισσότερα (αλλά όχι σε όλα τα) νοσήματα του νευρικού συστήματος
2. δεν έχει ακτινοβολία Χ άρα είναι η πιο ασφαλής εξέταση για τις εγκύους. Ωστόσο, αν είναι εφικτό η εξέταση πρέπει να γίνει μετά το 1ο τρίμηνο της κύησης.
Ποια είναι τα μειονεκτήματα της μαγνητικής τομογραφίας ;
• κλειστοφοβία. Το σπουδαιότερο μειονέκτημα κατά πολλούς.
• η εξέταση διαρκεί 30-60 λεπτά. Άρα είναι πολύ δύσκολη σε ασθενείς που είναι σε λήθαργο κλπ και δεν μπορούν να ελεγχθούν καλά. Για το λόγο αυτό, σ’ όλες τις επείγουσες καταστάσεις της Νευροχειρουργικής, ξεκινάμε με την αξονική τομογραφία
• αντένδειξη : μεταλλικά ξένα σώματα πχ ορθοπεδικές λάμες. Δεν είναι όλα τα μέταλλα συμβατά με το Μαγνήτη. Ρωτήστε το γιατρό που σας έχει τοποθετήσει το ξένο σώμα
• όχι τόσο ακριβής σε ορισμένα νοσήματα πχ στα κατάγματα
• η εξέταση είναι ακριβή και δεν καλύπτεται εύκολα από πολλά Ταμεία.
Εικόνα 2 : η διαγνωστική ακρίβεια του μαγνητικού τομογράφου.
Ποιές είναι οι άλλες χρήσεις της μαγνητικής τομογραφίας ;
Τα τελευταία χρόνια έχει σημειωθεί εντυπωσιακή πρόοδος στη διάγνωση των νοσημάτων του νευρικού συστήματος. Πρόκειται για εξετάσεις που γίνονται σε σύγχρονους μαγνητικούς τομογράφους με ειδικό λογισμικό :
• μαγνητική αγγειογραφία (MRA) : σκιαγραφούνται τα αγγεία του νευρικού συστήματος
• μαγνητική φασματοσκοπία (ΜRS) : για να ξεχωρίσει κανείς αν πχ μια βλάβη στον εγκέφαλο είναι απόστημα ή όγκος εγκεφάλου
• μαγνητική δεματογραφία (DTI ή tractography) : απεικονίζει τις νευρικές οδούς μέσα στον εγκέφαλο
• λειτουργική μαγνητική τομογραφία (functional MRI) : αναδεικνύει ποια κέντρα ή περιοχές του εγκεφάλου ενεργοποιούνται πχ όταν ο ασθενής μιλάει, κινεί ένα δάκτυλο κλπ
• μελέτη της κίνησης του εγκεφαλονωτιαίου υγρού (MRI-GILD) κ.ο.κ.
Υπάρχουν επιπλοκές ;
Η μαγνητική τομογραφία θεωρείται γενικά ασφαλής εξέταση, γιαυτό γίνεται και στις εγκύους, ωστόσο συνιστάται αποφυγή –αν είναι δυνατόν- στο 1ο τρίμηνο της κύησης.