Το πολύμορφο γλοιοβλάστωμα (glioblastoma multiforme, GBM) είναι ένας κακοήθης όγκος του εγκεφάλου. Ανήκει στα αστροκυτώματα και συγκεκριμένα είναι αστροκύτωμα grade 4 κατά WHO. Εκδηλώνεται σε ανθρώπους ηλικίας 45-70 ετών, με πονοκέφαλο, νευρολογικό έλλειμμα πχ αδυναμία στα χέρια ή τα πόδια και επιληπτικές κρίσεις. Η αντιμετώπισή του είναι συνδυασμός χειρουργικής αφαίρεσης, ακτινοθεραπείας και χημειοθεραπείας.
Σε όγκους που καταλαμβάνουν μεγάλο μέρος του εγκεφάλου, η πλήρης αφαίρεση είναι επικίνδυνη. Γι' αυτό, επιλέγεται η στερεοτακτική βιοψία με στόχο να ληφθεί τεμάχιο για ιστολογική εξέταση
Κ. Κωσταβάρας, Νευροχειρουργός ΙΑΤΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΘΗΝΩΝ
Υπάρχουν δύο είδη γλοιοβλαστώματος:
1. το πρωτοπαθές γλοιοβλάστωμα (60% των περιπτώσεων) είναι ταχύτατης εξέλιξης κακοήθης όγκος που εμφανίζεται σε ανθρώπους ηλικίας >50 ετών de novo δηλ. χωρίς να υπάρχει προγενέστερη μορφή του όγκου
2. το δευτεροπαθές γλοιοβλάστωμα (40% των περιπτώσεων) προκαλείται από εξαλλαγή ενός χαμηλής κακοήθειας αστροκυτώματος, αφορά σε νέους ανθρώπους <45 ετών και έχει σχετικά καλύτερη πρόγνωση.
Οι 2 τύποι γλοιοβλαστώματος θεωρούνται διαφορετικά νοσήματα, όπως έχει αποδειχθεί και από τις γονιδιακές μελέτες.
Αυτό μπορεί να γίνει σε ένα διάστημα από 1 έως 10 χρόνια, αλλά κατά μέσο όρο η εξαλλαγή γίνεται μέσα σε 4-5 χρόνια.Τονίζεται εδώ η σημασία της έγκαιρης αφαίρεσης ενός όγκου χαμηλής κακοήθειας, για να αποφευχθεί η εξαλλαγή.
Το πολύμορφο γλοιοβλάστωμα εμφανίζεται σε μέσης και μεγάλης ηλικίας ανθρώπους, ηλικίας 45-70 ετών. Ωστόσο μπορεί να εμφανιστεί σε κάθε ηλικία, ακόμα και σε παιδιά.Αποτελεί το 12-15% των όγκων εγκεφάλου. Αναφέρονται 2-3 περιστατικά ανά 100.000 πληθυσμού και ανά έτος.
Το πολύμορφο γλοιοβλάστωμα προκαλεί τα συμπτώματα των όγκων εγκεφάλου δηλ. πονοκέφαλο, νευρολογικό έλλειμμα πχ αδυναμία στα χέρια ή τα πόδια και επιληπτικές κρίσεις.
Η διάγνωση γίνεται με την αξονική και μαγνητική τομογραφία. Απαιτείται η χρήση ενδοφλέβιου σκιαγραφικού.
Το πολύμορφο γλοιοβλάστωμα είναι ιδιαίτερα κακοήθης όγκος. Αν αφεθεί χωρίς θεραπεία, ο όγκος μεγαλώνει σε λίγους μήνες και ο ασθενής χάνει τη ζωή του.
Η αντιμετώπιση περιλαμβάνει:
• χειρουργική αφαίρεση του όγκου με κρανιοτομία
• ακτινοθεραπεία
• χημειοθεραπεία
• φαρμακευτική αγωγή με κορτιζόνη και αντιεπιληπτικά φάρμακα.
Η αντιμετώπιση θα γίνει από Νευροχειρουργό, σε συνεργασία με Ογκολόγο και Ακτινοθεραπευτή.