• MENU
210 220 1617
τηλέφωνο για ραντεβού
24ωρη γραμματεία
Παθήσεις » Όγκοι σπονδυλικής στήλης

Οι όγκοι της σπονδυλικής στήλης εμφανίζονται σε οποιοδήποτε σημείο της, από τον αυχένα μέχρι το ιερό οστό. Εκδηλώνονται με πόνο στην πλάτη (ή στη μέση, ή στον αυχένα) και νευρολογικά συμπτώματα όπως αδυναμία στα χέρια ή τα πόδια, διαταραχές ούρησης κ.ο.κ.Οι όγκοι μπορεί να είναι καλοήθεις ή κακοήθεις. Συνήθεις είναι οι μεταστάσεις στη σπονδυλική στήλη από έναν καρκίνο σε άλλο σημείο του σώματος. Η αντιμετώπισή τους είναι κατά βάση χειρουργική. Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να γίνει ακτινοβολία.

Τα περισσότερα περιστατικά είναι σποραδικά. Ειδικά οι ασθενείς με το σπάνιο σύνδρομο της νευροϊνωμάτωσης τύπου 2 εμφανίζουν συχνά όγκους στη σπονδυλική στήλη


Κ. Κωσταβάρας, Νευροχειρουργός ΙΑΤΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΘΗΝΩΝ

Συχνές ερωτήσεις για τους όγκους σπονδυλικής στήλης

Τι συμπτώματα προκαλεί ένας όγκος σπονδυλικής στήλης ;


Τα συμπτώματα που προκαλούνται είναι:

1 πόνος στην πλάτη (ή τη μέση και τον αυχένα). Ο πόνος είναι χρόνιος, προοδευτικά εξελισσόμενος δηλ γίνεται όλο και χειρότερος με την πάροδο του χρόνου. Ειδικό γνώρισμα είναι κάποιες φορές ο πόνος που εμφανίζεται στη διάρκεια της νύχτας και ξυπνάει τον ασθενή. Σε σπάνιες περιπτώσεις, ο πόνος είναι απότομος και οφείλεται σε ένα κάταγμα: ο όγκος κάνει το σπόνδυλο εύθρυπτο με αποτέλεσμα να σπάει και να εγκαθίσταται σοβαρός πόνος και ενδεχομένως παράλυση των ποδιών.

2 αδυναμία (παράλυση) των ποδιών ή των χεριών

3 διαταραχές στην ούρηση

Πως μπαίνει η διάγνωση ενός όγκου σπονδυλικής στήλης ;


Η διάγνωση γίνεται κατά κύριο λόγο με την μαγνητική τομογραφία. Σε μεμονωμένες περιπτώσεις μπορεί να γίνει βιοψία ενός όγκου υπό την καθοδήγηση αξονικού τομογράφου έτσι ώστε να ληφθεί τμήμα για ιστολογική εξέταση. Τέλος στους κακοήθεις όγκους των σπονδύλων βοηθάει και το σπινθηρογράφημα των οστών. Αν διαπιστώνεται μετάσταση σε ένα σημείο πχ στην οσφυϊκή μοίρα (μέση), πρέπει να ελεγχθούν και τα υπόλοιπα τμήματα της σπονδυλικής στήλης (αυχενική και θωρακική) διότι είναι συχνό να υπάρχουν πολλαπλές εντοπίσεις.

Πως αντιμετωπίζεται ένας όγκος σπονδυλικής στήλης ;


Η αντιμετώπιση είναι σε γενικές γραμμές η χειρουργική αφαίρεση του όγκου (αν είναι δυνατόν ολική, αλλιώς μερική) και ενδεχομένως η σταθεροποίηση της σπονδυλικής στήλης με σπονδυλοδεσία. Η προσπέλαση μπορεί να είναι είτε οπίσθια, είτε πρόσθια (μέσα από την κοιλιά ή το θώρακα) είτε σε σπάνιες περιπτώσεις πρόσθια + οπίσθια. Εναλλακτικά σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να γίνει κυφοπλαστική.

Αν ο όγκος είναι κακοήθης, μπορεί να ακολουθήσει ακτινοθεραπεία και χημειοθεραπεία.Ειδικά για την αφαίρεση όγκων μέσα στη σκληρά μήνιγγα και μέσα στο νωτιαίο μυελό, εφαρμόζεται η τεχνική της διεγχειρητικής νευροπαραμέτρησης (neuro-monitoring ) δηλ. συνεχής καταγραφή της ηλεκτρικών σημάτων των νεύρων πχ των ποδιών, ώστε να ειδοποιείται άμεσα ο νευροχειρουργός όταν κινδυνεύει η λειτουργία τους από τους χειρουργικούς χειρισμούς.


Μαγνητική τομογραφία οσφυϊκής μοίρας σπονδυλικής στήλης που δείχνει μετάσταση από καρκίνο προστάτη στον 5ο σπόνδυλο (με το μαύρο χρώμα)
Σε τι ποσοστό εμφανίζονται οι μεταστάσεις στη σπονδυλική στήλη σε ασθενείς με καρκίνο ;


Το ποσοστό είναι 10% και είναι αρκετά μεγάλο. Κάθε ασθενής με ιστορικό καρκίνου και πόνο στη μέση πρέπει να εξεταστεί έχοντας στο μυαλό την πιθανότητα μετάστασης.

Από ποιες πρωτοπαθείς εστίες προέρχεται η μετάσταση στη σπονδυλική στήλη ;


Το 80% προέρχεται από καρκίνο στους πνεύμονες, το μαστό, το πεπτικό, τον προστάτη, το μελάνωμα και το λέμφωμα.

Πως αντιμετωπίζεται η μετάσταση στη σπονδυλική στήλη ;


Η μετάσταση στη σπονδυλική στήλη αντιμετωπίζεται ιδανικά από μεγάλο νοσοκομείο με ομάδα ειδικών δηλ. νευροχειρουργό, ακτινοθεραπευτή, ογκολόγο, ιατρό πόνου και φυσικοθεραπευτή.


Σε ποιόν γιατρό θα πρέπει να απευθυνθώ για έναν όγκο στη σπονδυλική στήλη ;


Θα πρέπει να επισκεφθείτε ένα Νευροχειρουργό.

*δείτε επίσης την ενότητα αφαίρεση όγκου σπονδυλικής στήλης. Επίσης την ενότητα κυφοπλαστική και σπονδυλοδεσία.

Θέλετε ραντεβού με τον γιατρό ή δεύτερη γνώμη;ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΕΔΩ
* Ο στόχος του δικτυακού αυτού τόπου είναι ενημερωτικός. Δεν υποκαθιστά σε καμία περίπτωση τη διάγνωση και τη θεραπεία των παθήσεων του Νευρικού συστήματος. Η σωστή απόφαση για την υγεία σας θα ληφθεί μόνο όταν θα σας εξετάσει ο γιατρός σας.
Copyright © 2010-2024, Neurocenter.gr, All rights reserved ::: Κατασκευή Ιστοσελίδας: My Internet :::

Πολιτική Απορρήτου

Περισσότερα ΔΕΧΟΜΑΙ
ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΗΝΥΜΑ