• MENU
210 220 1617
τηλέφωνο για ραντεβού
24ωρη γραμματεία
Συμπτώματα » Ζάλη και ίλιγγος

Με τον όρο ζάλη ένας ασθενής μπορεί να εννοεί μια σειρά από συμπτώματα όπως ο πονοκέφαλος, η ναυτία, η τάση για λιποθυμία, ο ίλιγγος κ.ο.κ. Ως εκ τούτου, ο γιατρός που θα αντιμετωπίσει πρώτος έναν ασθενή που παραπονείται για ζάλη, πρέπει αρχικά να ξεκαθαρίσει ποιό ακριβώς είναι το πρόβλημα.

Η ζάλη και ο ίλιγγος συνήθως οφείλονται σε απλά αίτια (πχ παραμονή στον ήλιο, ένα ταξίδι με το πλοίο) ή σε παθήσεις του αυτιού (λαβύρινθος) αλλά σε σπάνιες περιπτώσεις το αίτιο είναι νευρολογικό και τότε υπάρχουν και άλλα συμπτώματα όπως δυσκολία στην ομιλία, διπλωπία, μουδιάσματα στα άκρα κ.ο.κ.

Σε κάθε περίπτωση η διερεύνηση σε ένα επεισόδιο ζάλης ή ιλίγγου ξεκινάει από γιατρό Παθολόγο ή ΩΡΛ. Σε ειδικές περιπτώσεις, όταν υπάρχει υποψία νευρολογικού νοσήματος, ζητείται η βοήθεια ενός Νευρολόγου.

Το να προσέρχεται κανείς στον γιατρό με ζάλη είναι πολύ σύνηθες. Πρέπει ο ασθενής να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός στην περιγραφή του συμπτώματος για να τεθεί η σωστή διάγνωση


Α. Καργάδου, Νευρολόγος ΙΑΤΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΘΗΝΩΝ

Συχνές ερωτήσεις

Τι είναι η ζάλη; τι μπορεί να την προκαλεί;


Με τον όρο ζάλη περιγράφονται πολλά -εντελώς διαφορετικά μεταξύ τους- συμπτώματα :

1. ο ίλιγγος δηλ. η αίσθηση ότι περιστρέφεται είτε το κεφάλι μας, είτε το περιβάλλον

2. η λιποθυμική τάση, δηλ. το αίσθημα που νιώθει κανείς σα να πρόκειται να λιποθυμήσει

3. η ναυτία δηλ. η τάση προς εμετό

4. η αστάθεια στο περπάτημα, που προκαλεί συχνές πτώσεις στο έδαφος

5. ο πονοκέφαλος, ιδίως αν συνοδεύεται από τάση προς εμετό.

Πότε πρέπει να επισκεφθώ αμέσως ένα γιατρό αν έχω ζάλη;


Θα πρέπει να επισκεφθείτε αμέσως με το γιατρό σας αν έχετε ζάλη και :

• πόνο στο στήθος, δυσκολία στην αναπνοή

• αιφνίδιο πονοκέφαλο, τάση προς εμετό

χτύπημα στο κεφάλι

• απώλεια των αισθήσεων

• ένα νευρολογικό σύμπτωμα πχ αδυναμία στο χέρι ή το πόδι, δυσκολία στην ομιλία, ελάττωση της όρασης, διπλωπία, πτώση της γωνίας στόματος κλπ

Βλάβη στην περιοχή του στελέχους (περιοχή στο κέντρο του εγκεφάλου) προκαλεί ζάλη, πονοκέφαλο, δυσκολία στην ομιλία και διπλωπία.                                                                                                                                                     Henry Vandyke Carter, Public domain, via Wikimedia Commons
Τι είναι ο ίλιγγος; από τι προκαλείται;


Ο ίλιγγος είναι η γνωστή σε όλους μας αίσθηση ότι κινείται είτε το κεφάλι, είτε το περιβάλλον. Μπορεί να οφείλεται σε :

• ταξίδι με πλοίο, τρένο κλπ (ίσως το πιο κοινό αίτιο)
ένα χτύπημα στο κεφάλι
• ωτίτιδα
• νόσο του Meniere, λαβυρινθίτιδα
• καλοήθη παροξυσμικό ίλιγγο θέσης
• ορισμένα φάρμακα πχ διουρητικά, αντιεπιληπτικά
όγκους εγκεφάλου πχ ακουστικό νευρίνωμα
αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο
πολλαπλή σκλήρυνση

Ποιες ερωτήσεις θα μου κάνει ο γιατρός προκειμένου να διερευνήσει τα αίτια του ιλίγγου;


1. ο ίλιγγος ξεκίνησε απότομα; προοδευτικά; είναι χρόνιο πρόβλημα;

2. ο ίλιγγος χειροτερεύει με την αλλαγή της θέσης του κεφαλιού;

3. υπάρχουν άλλα συμπτώματα πχ πονοκέφαλος, εμετός, διπλωπία, βουίσματα στα αυτιά, πόνος στο αυτί, αδυναμία στα χέρια ή τα πόδια;

4. τι προηγήθηκε του ιλίγγου; πήρατε κάποιο φάρμακο; έχετε πυρετό; είστε κρυωμένος αυτό τον καιρό;

5. τι άλλα προβλήματα υγείας έχετε; τι φάρμακα παίρνετε;



Μπορεί ένα πρόβλημα στον αυχένα να προκαλεί ίλιγγο;


Σε αντίθεση με ότι κοινώς πιστεύεται η πιθανότητα να προκαλείται ίλιγγος από ένα πρόβλημα στον αυχένα είναι ελάχιστη. Υπάρχει η (σπάνια) περίπτωση όπου αποφράσσεται η σπονδυλική αρτηρία καθώς ανέρχεται στην περιοχή του τραχήλου, είτε περιοδικά με τις κινήσεις του κεφαλιού (Bow hunter's syndrome η σύνδρομο του κομμωτηρίου) είτε μόνιμα (πχ από ένα οστεόφυτο), και προκαλούνται έτσι συμπτώματα ζάλης. Συνήθως συνυπάρχουν και άλλα συμπτώματα νευρολογικά πχ απώλεια της όρασης, δυσαρθρία, μούδιασμα στο πρόσωπο κ.ο.κ. Η διάγνωση είναι δύσκολη και συνήθως χρειάζεται εκλεκτικός υπέρηχος για να αναδειχθεί η απόφραξη του αγγείου.

Σε κάθε περίπτωση, ένας ασθενής με προβλήματα "αυχενικά" (πόνο στον αυχένα, που μπορεί να επεκτείνεται και στο κεφάλι ή τα χέρια) θα πρέπει να εξετάζεται από Νευροχειρουργό.

Τι άλλη εξέταση χρειάζεται να γίνει για τον ίλιγγο;


Χρειάζεται να γίνει εξέταση από ΩΡΛ και αν υπάρχουν νευρολογικά συμπτώματα, εξέταση από Νευρολόγο. Αν η νευρολογική εξέταση δείξει παθολογικά ευρήματα, ίσως χρειάζεται επιπλέον απεικονιστικός έλεγχος με αξονική η μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου.

Σε ποιόν γιατρό θα πρέπει να απευθυνθώ αν υποφέρω από ζάλη ή ίλιγγο;


Η ζάλη είναι ένα γενικό σύμπτωμα και μπορεί να οφείλεται σε πολλά αίτια, συνεπώς το σωστό είναι να ξεκινήσετε από ένα Παθολόγο. Ο ίλιγγος από την άλλη, οφείλεται συνήθως σε παθήσεις του λαβυρίνθου, άρα η διάγνωση θα τεθεί κατ' αρχήν από έναν Ωτορινολαρυγγολόγο (ΩΡΛ). Εάν υπάρχει υποψία νευρολογικού νοσήματος, πχ αν η ζάλη ή ο ίλιγγος συνοδεύονται από διπλωπία, πονοκέφαλο, δυσκολία στην ομιλία, αδυναμία στο χέρι κλπ, θα πρέπει να επισκεφθείτε έναν Νευρολόγο.

Θέλετε ραντεβού με τον γιατρό ή δεύτερη γνώμη;ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΕΔΩ
* Ο στόχος του δικτυακού αυτού τόπου είναι ενημερωτικός. Δεν υποκαθιστά σε καμία περίπτωση τη διάγνωση και τη θεραπεία των παθήσεων του Νευρικού συστήματος. Η σωστή απόφαση για την υγεία σας θα ληφθεί μόνο όταν θα σας εξετάσει ο γιατρός σας.
Copyright © 2010-2024, Neurocenter.gr, All rights reserved ::: Κατασκευή Ιστοσελίδας: My Internet :::

Πολιτική Απορρήτου

Περισσότερα ΔΕΧΟΜΑΙ
ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΗΝΥΜΑ