• MENU
210 220 1617
τηλέφωνο για ραντεβού
24ωρη γραμματεία
Παθήσεις » Αραχνοειδής κύστη
Τι είναι με δύο λόγια η αραχνοειδής κύστη;


Η αραχνοειδής μήνιγγα είναι μια λεπτότατη μεμβράνη γύρω από τον εγκέφαλο – εξ’ ου και το όνομά της, σαν τον ιστό της αράχνης. Σε ορισμένους ανθρώπους η μεμβράνη αναδιπλώνεται και σχηματίζει μια κύστη που περιέχει εγκεφαλονωτιαίο υγρό, δηλαδή ένα διαφανές υγρό που βρίσκεται μέσα στον εγκέφαλο. Αυτή η αραχνοειδής κύστη, μπορεί να μην έχει συμπτώματα και να ανακαλύπτεται τυχαία σε μια αξονική τομογραφία που γίνεται για άλλο λόγο. Σε σπάνιες περιπτώσεις, η αραχνοειδής κύστη είναι τόσο μεγάλη ώστε πιέζει τον εγκέφαλο και προκαλεί πονοκέφαλο, ζάλη, επιληπτικές κρίσεις και άλλα νευρολογικά συμπτώματα. Τότε χρειάζεται νευροχειρουργική επέμβαση.

Οι αραχνοειδείς κύστεις μπορεί να προκύψουν από κρανιοεγκεφαλική κάκωση, όγκο στον εγκέφαλο, λοίμωξη ή κάποια χειρουργική επέμβαση ή ακόμα και τυχαία.


Κ. Κωσταβάρας, Νευροχειρουργός, ΙΑΤΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΘΗΝΩΝ

Η αραχνοειδής κύστη είναι επίκτητη πάθηση δηλ. εμφανίζεται μετά τη γέννηση;


Όχι. Πρόκειται για αναπτυξιακή ανωμαλία, δηλαδή σχηματίζεται στην ενδομήτριο ζωή.

Η αραχνοειδής κύστη είναι ένας όγκος εγκεφάλου;


Όχι. Το τοίχωμα της κύστης αποτελείται από κύτταρα της αραχνοειδούς μήνιγγας, το οποίο είναι τμήμα του φυσιολογικού εγκεφάλου.

Σε ποια μέρη του εγκεφάλου εντοπίζεται;


Η αραχνοειδής κύστη εντοπίζεται κυρίως στον κρόταφο, δηλαδή στην περιοχή πάνω από το αυτί. Μπορεί όμως να εμφανιστεί και σε οποιαδήποτε άλλη περιοχή του εγκεφάλου.

Τι συμπτώματα προκαλεί η αραχνοειδής κύστη;


Η αραχνοειδής κύστη μπορεί να μην ενοχλεί τον εγκέφαλο και να μην προκαλείται κάποιο σύμπτωμα. Αν είναι μεγάλη μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα όπως:

πονοκέφαλο, ζάλη

επιληπτικές κρίσεις

• νευρολογικό έλλειμμα πχ αδυναμία στο χέρι ή το πόδι, δυσκολία στην ομιλία κλπ.

Έκανα μία αξονική τομογραφία γιατί έχω συχνούς πονοκεφάλους και βρέθηκε μια αραχνοειδής κύστη. Μπορεί αυτό να είναι η αιτία των συμπτωμάτων μου;


Δεν είναι απαραίτητο. Αν η κύστη είναι μικρή και η εντόπισή της δεν ταιριάζει, δεν μπορεί ο πονοκέφαλος να αποδοθεί εκεί.

Πως μπαίνει η διάγνωση της αραχνοειδούς κύστης;


Η διάγνωση μπαίνει με αξονική τομογραφία. Αρκετές φορές, χρειάζεται να γίνει και μαγνητική τομογραφία με σκιαγραφικό, διότι στην αξονική μπορεί η εικόνα της κύστης να μοιάζει με άλλη νευρολογική πάθηση πχ με έναν κυστικό όγκο εγκεφάλου.

Απεικόνιση αραχνοειδούς κύστης σε αξονική τομογραφία εγκεφάλου
Ποια είναι η φυσική πορεία μιας αραχνοειδούς κύστης δηλ. συνήθως πως εξελίσσεται με την πάροδο του χρόνου;


Η αραχνοειδής κύστη συνήθως παραμένει σταθερή σε μέγεθος. Υπάρχει επίσης η περίπτωση:

1. να μεγαλώσει με την πάροδο του χρόνου και

2. να αιμορραγήσει ένα αγγείο μέσα στην κύστη πχ από ένα χτύπημα στο κεφάλι.

Πως αντιμετωπίζεται η αραχνοειδής κύστη;


Μια αραχνοειδής κύστη που βρέθηκε ως τυχαίο εύρημα σε μια αξονική τομογραφία και δεν προκαλεί συμπτώματα δεν χρειάζεται αντιμετώπιση, παρά μόνο παρακολούθηση. Παρακολούθηση δεν σημαίνει επανάληψη της απεικονιστικής εξέτασης, παρά μόνο αν εμφανιστεί καινούργιο νευρολογικό σύμπτωμα.

Στις σχετικά σπάνιες περιπτώσεις που η αραχνοειδής κύστη είναι τόσο μεγάλη ώστε να προκαλεί συμπτώματα, χρειάζεται νευροχειρουργική επέμβαση.Δεν υπάρχει άλλη θεραπεία πχ με φάρμακα.

Σε ποιόν γιατρό θα πρέπει να απευθυνθώ για την αραχνοειδή κύστη;


Θα πρέπει να επισκεφθείτε ένα Νευροχειρουργό.

Θέλετε ραντεβού με τον γιατρό ή δεύτερη γνώμη;ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΕΔΩ
* Ο στόχος του δικτυακού αυτού τόπου είναι ενημερωτικός. Δεν υποκαθιστά σε καμία περίπτωση τη διάγνωση και τη θεραπεία των παθήσεων του Νευρικού συστήματος. Η σωστή απόφαση για την υγεία σας θα ληφθεί μόνο όταν θα σας εξετάσει ο γιατρός σας.
Copyright © 2010-2024, Neurocenter.gr, All rights reserved ::: Κατασκευή Ιστοσελίδας: My Internet :::

Πολιτική Απορρήτου

Περισσότερα ΔΕΧΟΜΑΙ
ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΗΝΥΜΑ