• MENU
210 220 1617
τηλέφωνο για ραντεβού
24ωρη γραμματεία
Επεμβάσεις » Κυφοπλαστική

Η κυφοπλαστική είναι μια επέμβαση (εναλλακτική της σπονδυλοδεσίας) που εφαρμόζεται εδώ και 20 περίπου χρόνια για την αντιμετώπιση καταγμάτων σπονδυλικής στήλης. Τα κατάγματα μπορεί να προέρχονται από τραυματισμό, οστεοπόρωση ή ακόμα και από έναν όγκο.

Η μέθοδος ανήκει στις νεότερες επεμβάσεις ελάχιστης παρεμβατικότητας (MISS, minimally invasive spine surgery) δηλ. εγχειρήσεις με μικρές τομές και αντικαθιστά την μεγαλύτερη επέμβαση της σπονδυλοδεσίας. Αυτό την καθιστά ιδανική ειδικά για ασθενείς μεγάλης ηλικίας.

Το χειρουργείο γίνεται με γενική αναισθησία και διαρκεί 1-2 ώρες. Ουσιαστικά πρόκειται για τοποθέτηση ειδικού τσιμέντου (PMMA) υπό συνεχή ακτινοσκοπικό έλεγχο στην περιοχή του κατάγματος με στόχο να αποκατασταθεί το ύψος του σπονδύλου και να σταματήσει (άμεσα) ο πόνος. Σε γενικές γραμμές πρόκειται για μια επέμβαση ασφαλή και αποτελεσματική.


Η κυφοπλαστική είναι μια επέμβαση για την αντιμετώπιση του πόνου των καταγμάτων σπονδυλικής στήλης


Κ. Κωσταβάρας, Νευροχειρουργός ΙΑΤΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΘΗΝΩΝ


Συχνές ερωτήσεις για την κυφοπλαστική

Σε ποιες περιπτώσεις έχει ένδειξη η συγκεκριμένη μέθοδος;


Τα κατάγματα σπονδυλικής στήλης μπορεί να προκαλέσουν πόνο, παραμόρφωση (πχ κύφωση) και σε σπάνιες περιπτώσεις νευρολογική αναπηρία (πχ παράλυση των ποδιών ή και των χεριών). Στις περιπτώσεις που η συντηρητική θεραπεία (παυσίπονα, κηδεμόνας, φυσικοθεραπεία) δεν αρκεί και ο ασθενής συνεχίζει να πονάει, χρειάζεται χειρουργική επέμβαση.

Η επέμβαση αυτή μπορεί να είναι είτε η σπονδυλοδεσία (ανοιχτή ή κλειστή) , είτε η νεότερη μέθοδος της κυφοπλαστικής, η οποία έχει μικρές τομές, διαρκεί λιγότερο και έχει μικρότερο ποσοστό επιπλοκών. Ωστόσο δεν είναι όλα τα κατάγματα υποψήφια για την μέθοδο αυτή. Με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα κυφοπλαστική εφαρμόζεται :

1 σε συμπιεστικά κατάγματα από οστεοπόρωση

2 στους σπονδύλους από Θ5 (5ο θωρακικό) μέχρι Ο5 (5ο οσφυϊκό)

3 σε σπονδυλικά αιμαγγειώματα

4 σε οστεολυτικές μεταστάσεις και στο πολλαπλούν μυέλωμα

Ποιες είναι οι αντενδείξεις της μεθόδου;


Η κυφοπλαστική δεν μπορεί να εφαρμοστεί :

1 σε κατάγματα όπου υπάρχει πλήρης κατάρρευση του σπονδυλικού σώματος (πχ εκρηκτiκά κατάγματα), ή υπερβολική γωνίωση (σφηνοειδής παραμόρφωση)

2 σε περιπτώσεις μικροβιακής λοίμωξης της σπονδυλικής στήλης

3 σε διαταραχή της πήξης του αίματος

4 όταν υπάρχει νευρολογική αναπηρία (πχ παράλυση των ποδιών) εξ αιτίας του κατάγματος (τότε έχει ένδειξη μόνο η σπονδυλοδεσία)

5 όταν το κάταγμα είναι ασταθές.


Σχηματική αναπαράσταση της κυφοπλαστικής : είσοδος ενός μεταλλικού σωλήνα, δημιουργία κοιλότητας με ένα μπαλόνι και πλήρωση με το ειδικό τσιμέντο
Τι προετοιμασία θα χρειαστεί για το χειρουργείο αυτό ;


Αν έχετε κάποιο σοβαρό παθολογικό πρόβλημα πχ στεφανιαία νόσο ή σακχαρώδη διαβήτη, πρέπει να έχει ρυθμιστεί. Καλό είναι να έχετε ένα χαρτί από το θεράποντα γιατρό σας (πχ καρδιολόγο) που να εξηγεί ακριβώς από τι πάσχετε, τι φάρμακα παίρνετε κλπ. Ειδικά αν παίρνετε φάρμακα που επηρεάζουν την πήξη του αίματος όπως ασπιρίνη, κλοπιδογρέλη κλπ αυτά πρέπει να έχουν σταματήσει 5-7 ημέρες πριν από τη χειρουργική επέμβαση.Ο λόγος είναι ότι μπορεί να προκαλέσουν αιμορραγία, είτε μέσα στο χειρουργείο είτε μετεγχειρητικά.

Αν είναι εντελώς απαραίτητο να πάρετε αυτά τα φάρμακα, θα πρέπει σε συνεννόηση με τον καρδιολόγο που σας παρακολουθεί, να αντικατασταθούν από υποδόριες ενέσεις ηπαρίνης. Οι καπνιστές καλό είναι να σταματήσουν (ή στην ανάγκη να ελαττώσουν) το κάπνισμα, τις ημέρες πριν από τη χειρουργική επέμβαση.

Κατά τα άλλα πριν το χειρουργείο θα γίνει ο συνήθης προεγχειρητικός έλεγχος δηλ. εξετάσεις αίματος, ακτινογραφία θώρακος, ηλεκτροκαρδιογράφημα και εκτίμηση από Καρδιολόγο.

Τι ακριβώς γίνεται στην επέμβαση αυτή;


Μετά την χορήγηση της γενικής αναισθησίας ο ασθενής τοποθετείται πρηνής (μπρούμυτα) στο χειρουργικό τραπέζι. Με την βοήθεια ακτινοσκόπησης (δηλ. ακτινολογικού μηχανήματος) εισάγεται ένα μπαλόνι μέσα στο σπόνδυλο που έχει σπάσει, το οποίο διογκώνεται και δημιουργεί μια κοιλότητα. Στη συνέχεια το μπαλόνι αφαιρείται και γίνεται έγχυση του ειδικού τσιμέντου στην περιοχή, μέχρι να αποκατασταθεί το αρχικό σχήμα του σπονδύλου. Σημειωτέον ότι μπορεί να αντιμετωπιστούν και παραπάνω από ένα κατάγματα ταυτόχρονα (δηλ. στην ίδια επέμβαση).

Ποιες είναι οι επιπλοκές από αυτή την επέμβαση ;


Για την χειρουργική επέμβαση αυτή ισχύουν οι γενικές επιπλοκές της χειρουργικής της σπονδυλικής στήλης. Επιπλέον υπάρχει η πιθανότητα διαρροής του τσιμέντου εκτός του σπονδύλου (σε κάποιο αγγείο ή μέσα στο σπονδυλικό σωλήνα) και εμφάνιση νέου κατάγματος σε γειτονικό σπόνδυλο.


Απλή ακτινογραφία οσφυϊκής μοίρας σπονδυλικής στήλης (ΟΜΣΣ) όπου φαίνεται η έγχυση τσιμέντου (με το λευκό χρώμα) στον 4ο σπόνδυλο
Πως θα είναι ο ασθενής μετά το χειρουργείο ; θα δει αμέσως κάποιο αποτέλεσμα ;


Ναι, ο ασθενής μπορεί να κινητοποιηθεί τις πρώτες ώρες μετά το χειρουργείο, με σημαντικά μειωμένο το αίσθημα του πόνου. Ενθαρρύνεται το περπάτημα και μάλιστα χωρίς τον κηδεμόνα. Συνήθως το εξιτήριο είναι την επόμενη ημέρα δηλ. απαιτείται μια διανυκτέρευση στο νοσοκομείο.

Τις επόμενες ημέρες μετά το χειρουργείο, σε ποιες περιπτώσεις θα πρέπει να ανησυχήσω και να πάρω τηλέφωνο το γιατρό μου ;


Θα πρέπει να επικοινωνήσετε με το γιατρό σας :

1. αν υπάρξει πρόβλημα με το τραύμα (αν ανοίξει, τρέχει κάποιο υγρό, πρηστεί ή κοκκινίσει)

2. αν εμφανιστεί ένα σύμπτωμα που δεν είχατε πριν από το χειρουργείο πχ αδυναμία στα πόδια, νέος έντονος πόνος στη μέση

3. αν εμφανίσετε πυρετό πάνω από 38

4. αν έχετε κάποια αντίδραση σε ένα από τα φάρμακα πχ εξάνθημα

5. τέλος, αν εμφανίσετε αιφνίδιο πόνο ή πρήξιμο στη γάμπα : υπάρχει πιθανότητα φλεβικής θρόμβωσης.

Σε ποιόν γιατρό θα πρέπει να απευθυνθώ για την κυφοπλαστική;


Θα πρέπει να επισκεφθείτε ένα γιατρό με ειδίκευση στη σπονδυλική στήλη, είτε Ορθοπαιδικό, είτε Νευροχειρουργό.

* δείτε επίσης τις ενότητες οστεοπορωτικά κατάγματα, τραυματισμός και όγκοι σπονδυλικής στήλης.

Θέλετε ραντεβού με τον γιατρό ή δεύτερη γνώμη;ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΕΔΩ
* Ο στόχος του δικτυακού αυτού τόπου είναι ενημερωτικός. Δεν υποκαθιστά σε καμία περίπτωση τη διάγνωση και τη θεραπεία των παθήσεων του Νευρικού συστήματος. Η σωστή απόφαση για την υγεία σας θα ληφθεί μόνο όταν θα σας εξετάσει ο γιατρός σας.
Copyright © 2010-2024, Neurocenter.gr, All rights reserved ::: Κατασκευή Ιστοσελίδας: My Internet :::

Πολιτική Απορρήτου

Περισσότερα ΔΕΧΟΜΑΙ
ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΗΝΥΜΑ