• MENU
210 220 1617
τηλέφωνο για ραντεβού
24ωρη γραμματεία
Παθήσεις » Χρόνιο υποσκληρίδιο αιμάτωμα
Τι είναι το χρόνιο υποσκληρίδιο αιμάτωμα;


Το χρόνιο υποσκληρίδιο αιμάτωμα είναι μία ξεχωριστή κατηγορία αιματώματος που αφορά συνήθως σε ανθρώπους μεγάλης ηλικίας, που συχνά παίρνουν φάρμακα που επηρεάζουν την πήξη του αίματος όπως ασπιρίνη, κλοπιδογρέλη κλπ.

Το χρόνιο υποσκληρίδιο αιμάτωμα, αναπτύσσεται με αργό ρυθμό, σε διάρκεια εβδομάδων, πιέζοντας ολοένα και περισσότερο τον εγκέφαλο


Κ. Κωσταβάρας, Νευροχειρουργός  ΙΑΤΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΘΗΝΩΝ

Πως εξελίσσεται η νόσος;


Η εξέλιξη της νόσου έχει ως εξής:

• αρχικά, υπάρχει ένα χτύπημα στο κεφάλι. Συνήθως είναι μικρής βαρύτητας (πχ «χτύπησα στο ντουλάπι…») και δεν οδηγεί τον ασθενή στο γιατρό. Πολλοί ασθενείς δεν θυμούνται καν το χτύπημα, είτε γιατί έχει περάσει αρκετός καιρός, είτε γιατί το χτύπημα ήταν ασήμαντο.

• περνάει λίγος καιρός (μερικές εβδομάδες συνήθως, αλλά καμιά φορά και μήνες) χωρίς συμπτώματα.

• εμφανίζονται σταδιακά συμπτώματα νευρολογικής επιδείνωσης. Έτσι πχ μπορεί ο ασθενής να αρχίσει να παραπονείται για πονοκέφαλο, ζάλη, υπνηλία, να δυσκολεύεται στο περπάτημα, να του πέφτουν τα πράγματα από τα χέρια, να χάνει τις λέξεις όταν θέλει να πει κάτι. Συνήθως τότε οδηγείται στο νευρολόγο ή το νευροχειρουργό και μπαίνει η διάγνωση με αξονική τομογραφία.

• αν δεν γίνει τότε η διάγνωση, το αιμάτωμα μπορεί να μεγαλώσει και να πιέσει τον εγκέφαλο τόσο, ώστε να θέσει σε κίνδυνο τη ζωή του ασθενούς.

• σε άλλες περιπτώσεις, το αιμάτωμα σταθεροποιείται ή και υποχωρεί από μόνο του, αλλά ένα επόμενο μικρό χτύπημα, πυροδοτεί πάλι την ανάπτυξη του.

Πολλές φορές, η διάγνωση αργεί γιατί η κλινική εικόνα, ειδικά στους ηλικιωμένους, είναι ασαφής. Χρειάζεται εμπειρία και αυξημένος βαθμός υποψίας από τον γιατρό που εξετάζει τον άρρωστο, για να ζητηθεί η αξονική τομογραφία εγκεφάλου που θα βάλει τη διάγνωση.

Υποσκληρίδιο αιμάτωμα, πιέζει εκ των έξω τον εγκέφαλο και τον παρεκτοπίζει
Πως αντιμετωπίζεται το χρόνιο υποσκληρίδιο αιμάτωμα;


Η αντιμετώπιση είναι:

• Παρακολούθηση. Δηλαδή, επανάληψη της αξονικής τομογραφίας σε δύο πχ εβδομάδες, χωρίς κάποια άλλη θεραπεία. Ουσιαστικά, αφήνουμε το αιμάτωμα να απορροφηθεί από μόνο του. Επιλέγεται σε μικρού μεγέθους αιματώματα, που δεν προκαλούν νευρολογικό έλλειμμα.

• Φαρμακευτική αγωγή : Ορισμένοι ασθενείς ανταποκρίνονται στην χορήγηση κορτιζόνης από το στόμα. Επιλέγεται σε ασθενείς με μικρό μέγεθος αιματώματος και ελάχιστο νευρολογικό έλλειμμα πχ μία μικρή αδυναμία στο χέρι

• Χειρουργική επέμβαση. Είναι η επιλογή σε όλες τις υπόλοιπες περιπτώσεις.

Η παρακολούθηση είναι εντελώς ασφαλής μέθοδος θεραπείας χωρίς επιπλοκές. Είναι σωστό αυτό;


Όχι. Η παρακολούθηση έχει τον κίνδυνο να μεγαλώσει το αιμάτωμα. Για το λόγο αυτό, επιλέγεται μόνο σε μικρά αιματώματα και σε ασθενείς χωρίς συμπτώματα.

Η φαρμακευτική αγωγή τι επιπλοκές έχει;


Έχει τις επιπλοκές της χορήγησης της κορτιζόνης, όπως υπέρταση, αύξηση σακχάρου αίματος, έλκος στομάχου κλπ.

Διαγνώσθηκε σε έναν νέο ασθενή 40 ετών, χρόνιο υποσκληρίδιο αιμάτωμα. Δεν θυμάται να έχει χτυπήσει και δεν έχει κάποιο γνωστό πρόβλημα υγείας. Ποια πρέπει να είναι η αντιμετώπιση;


Σε αυτή την περίπτωση πρέπει να γίνει έλεγχος για υποκείμενο πρόβλημα υγείας όπως αγγειακή δυσπλασία που αιμορράγησε (με αγγειογραφία εγκεφάλου), αιμορραγική διαταραχή πχ αιμορροφιλία κ.ο.κ.

Ποια χειρουργική επέμβαση χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση του χρονίου υποσκληριδίου αιματώματος;


Είναι η αφαίρεση με κρανιοανατρήσεις.

Σε ποιόν γιατρό θα πρέπει να απευθυνθώ για το χρόνιο υποσκληρίδιο αιμάτωμα;


Θα πρέπει να επισκεφθείτε ένα Νευροχειρουργό.

Θέλετε ραντεβού με τον γιατρό ή δεύτερη γνώμη;ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΕΔΩ
* Ο στόχος του δικτυακού αυτού τόπου είναι ενημερωτικός. Δεν υποκαθιστά σε καμία περίπτωση τη διάγνωση και τη θεραπεία των παθήσεων του Νευρικού συστήματος. Η σωστή απόφαση για την υγεία σας θα ληφθεί μόνο όταν θα σας εξετάσει ο γιατρός σας.
Copyright © 2010-2024, Neurocenter.gr, All rights reserved ::: Κατασκευή Ιστοσελίδας: My Internet :::

Πολιτική Απορρήτου

Περισσότερα ΔΕΧΟΜΑΙ
ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΗΝΥΜΑ