• MENU
210 220 1617
τηλέφωνο για ραντεβού
24ωρη γραμματεία
Παθήσεις » Ωλένια νευρίτιδα
Τι είναι με δυο λόγια η ωλένια νευρίτιδα;


Το ωλένιο νεύρο είναι ένα νεύρο του άνω άκρου, που ελέγχει την αισθητικότητα στα 2 τελευταία δάκτυλα του χεριού και από πλευράς κίνησης την κάμψη του καρπού και των 2 τελευταίων δακτύλων. Επίσης συμμετέχει σε πολλές λεπτές κινήσεις του χεριού, καθώς ελέγχει εν μέρει και τον αντιχειρα.

Η βλάβη του ωλενίου νεύρου προκαλείται συχνά από συμπίεση του νεύρου, σε μια αύλακα από την οποία διέρχεται στον αγκώνα. Η διάγνωση μπαίνει την βοήθεια του νευροφυσιολογικού ελέγχου. Η πάθηση αντιμετωπίζεται αρχικά με ξεκούραση και νάρθηκα, φυσικοθεραπεία και φάρμακα και σε προχωρημένο στάδιο, με νευροχειρουργική επέμβαση αποσυμπίεσης στον αγκώνα.

Υπάρχουν παράγοντες κινδύνου που προδιαθέτουν σε ωλένια νευρίτιδα όπως: προηγούμενο κάταγμα ή αρθρίτιδα στην περιοχή του αγκώνα


Κ. Κωσταβάρας, Νευροχειρουργός ΙΑΤΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΘΗΝΩΝ

Τι συμπτώματα έχει η ωλένια νευρίτιδα;


Η ωλένια νευρίτιδα προκαλεί:

μούδιασμα ή και πόνο στα 2 τελευταία δάκτυλα

αδυναμία στην κάμψη των 2 τελευταίων δακτύλων

• μερική αδυναμία στην κάμψη του καρπού

• αδεξιότητα στις λεπτές κινήσεις πχ στο γράψιμο με το μολύβι, κουμπιά, πληκτρολόγηση

ατροφία στο χώρο ανάμεσα στον αντίχειρα και το δείκτη (first dorsal web space) σε χρόνια βλάβη του νεύρου

• το μικρό δάκτυλο είναι σε απαγωγή δηλ. αφίσταται ελαφρά από το υπόλοιπο χέρι (σημείο Wartenberg).

Σε τι μπορεί να οφείλεται η ωλένια νευρίτιδα;


Η ωλένια νευρίτιδα μπορεί να οφείλεται σε:

1. συμπίεση στην ωλένια αύλακα (cubital tunnel) του αγκώνα (είναι το συχνότερο αίτιο)

2. άμεσο τραυματισμό του νεύρου πχ από μαχαίρι, συνήθως στον καρπό

3. χρόνιο ερεθισμό του νεύρου πχ σε εργάτες με κομπρεσέρ με επαναλαμβανόμενες κινήσεις και κραδασμούς

4. συμπίεση του νεύρου στον καρπό (Guyon’s canal)

5. γενικά αίτια συμπιεστικής νευροπάθειας όπως και στο μέσο νεύρο πχ σακχαρώδης διαβήτης, νόσος του θυρεοειδούς κλπ.

Τι χαρακτηριστικό έχει η ωλένια νευρίτιδα στον αγκώνα;


Το ωλένιο νεύρο, στη μακρά πορεία του από τον ώμο μέχρι την άκρα χείρα, είναι πολύ ευαίσθητο σε τραυματισμούς καθώς διέρχεται από την ωλένια αύλακα (cubital tunnel) στον αγκώνα. Ο τραυματισμός μπορεί να είναι σαφής πχ ένα κάταγμα στον αγκώνα, αλλά μπορεί να είναι και χρόνιοι μικρο-τραυματισμοί

Το ιδιαίτερο με την συμπίεση του ωλενίου νεύρου στον αγκώνα είναι ότι μπορεί ο τραυματισμός στον αγκώνα να είναι πολύ παλιός, και τα συμπτώματα να αρχίσουν ύπουλα, πχ μετά από 5-10 χρόνια, όταν ο ασθενής το έχει ξεχάσει. Οι κινήσεις που ερεθίζουν πιο πολύ το νεύρο είναι η κάμψη του αγκώνα (πχ τηλεφωνητές) και η τοπική συμπίεση όπως πχ σε ανθρώπους που στηρίζονται στους αγκώνες και διαβάζουν ή σε οδηγούς ταξί που στηρίζουν μονίμως το αριστερό χέρι πάνω στο παράθυρο.

Ποια είναι η αντιμετώπιση ενός ασθενούς με ωλένια νευρίτιδα;


• αν υπάρχει άμεσος τραυματισμός, η διάγνωση είναι σαφής. Αν δεν υπάρχει ιστορικό τραυματισμού, πρέπει να αναζητηθεί από το ιστορικό του ασθενούς παλιό κάταγμα στον αγκώνα

• ακολουθούν ερωτήσεις για το τι δουλειά κάνει ο ασθενής και τι συνήθειες έχει, για να βρεθεί μηχανισμός καθημερινής καταπόνησης του νεύρου. Πολύ συχνά ο ερεθισμός γίνεται ακουσίως στον ύπνο όταν κοιμόμαστε με το χέρι γύρω από το μαξιλάρι (κάμψη του αγκώνα)

• σειρά έχει η κλινική εξέταση, με εντόπιση στο άνω άκρο, αλλά και έλεγχο του αυχένα και της θωρακικής εξόδου

• με βάση το ιστορικό και τη νευρολογική εξέταση, θα ζητηθεί ο νευροφυσιολογικός έλεγχος , για να εντοπιστεί ακριβώς το σημείο της πίεσης: συνήθως είναι στον αγκώνα, αλλά μπορεί να είναι και στον καρπό (Guyon's canal)

• αρχικά η αντιμετώπιση είναι συντηρητική, με ξεκούραση του άνω άκρου, αλλαγή σε καθημερινές συνήθειες, χρήση νάρθηκα (κρατάει το χέρι σε γωνία 30-45 μοίρες και φοριέται τη νύχτα), φυσικοθεραπεία (ασκήσεις, ηλεκτροθεραπεία, υπέρηχοι) και κάποια φάρμακα (παυσίπονα, αντιφλεγμονώδη)

• σε προχωρημένα στάδια, με χρόνια αδυναμία (ατροφία) των μυών του χεριού ή πολύ έντονα μουδιάσματα και πόνο, επιλέγεται η χειρουργική επέμβαση αποσυμπίεσης .

Μπορεί κάποια από τα συμπτώματα της πάρεσης του ωλενίου νεύρου να αντιστοιχούν σε άλλη πάθηση;


Ναι. Το μούδιασμα στα 2 τελευταία δάκτυλα του χεριού μπορεί να οφείλεται και σε πίεση νεύρου πχ από δισκοκήλη στον αυχένα. Αν υπάρχει τέτοια υποψία, το πρόβλημα θα λύσει ο νευροφυσιολογικός έλεγχος και η μαγνητική τομογραφία στον αυχένα. Άλλη σπάνια περίπτωση με ανάλογα συμπτώματα είναι το σύνδρομο θωρακικής εξόδου.

Σε ποιόν γιατρό θα πρέπει να απευθυνθώ για την ωλένια νευρίτιδα;


Θα πρέπει να επισκεφθείτε ένα Νευροχειρουργό.

Θέλετε ραντεβού με τον γιατρό ή δεύτερη γνώμη;ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΕΔΩ
* Ο στόχος του δικτυακού αυτού τόπου είναι ενημερωτικός. Δεν υποκαθιστά σε καμία περίπτωση τη διάγνωση και τη θεραπεία των παθήσεων του Νευρικού συστήματος. Η σωστή απόφαση για την υγεία σας θα ληφθεί μόνο όταν θα σας εξετάσει ο γιατρός σας.
Copyright © 2010-2024, Neurocenter.gr, All rights reserved ::: Κατασκευή Ιστοσελίδας: My Internet :::

Πολιτική Απορρήτου

Περισσότερα ΔΕΧΟΜΑΙ
ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΗΝΥΜΑ