• MENU
210 220 1617
τηλέφωνο για ραντεβού
24ωρη γραμματεία
Ενημέρωση » Σύνδρομο διπλής συμπίεσης (Double Crush Syndrome)

Κ. Κωσταβάρας | 27-09-2022



Συμβαίνει κάποιες φορές στην κλινική πράξη να μπαίνει μια διάγνωση που να έχει να κάνει με πίεση ή ερεθισμό ενός νεύρου (πχ σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα). Γίνεται η ενδεδειγμένη θεραπεία (πχ χειρουργείο στον καρπό) αλλά δεν υπάρχει αποτέλεσμα. Στην περίπτωση αυτή οφείλει ο γιατρός να επενεξετάσει τη διάγνωση και να σκεφτεί μήπως υπάρχει και άλλο αίτιο που να «ενοχλεί» το νεύρο κεντρικότερα. Η περίπτωση αυτή ονομάζεται σύνδρομο διπλής συμπίεσης (double crush syndrome), το οποίο περιγράφηκε πρώτη φορά το 1973.

Παράδειγμα τέτοιας περίπτωσης είναι πχ όταν έχουμε διπλή πίεση του ωλενίου νεύρου στον αυχένα και στον καρπό, δηλ. έχουμε μια δισκοκήλη στον αυχένα (κεντρικά) και ωλένια νευρίτιδα  στον αγκώνα (περιφερικά).

Θα πρέπει να αναφερθεί ότι το σύνδρομο δεν αφορά μόνο σε συμπιεστικά αίτια, μπορεί κάλλιστα να περιλαμβάνει και παθολογικά. Έτσι πχ ένα νεύρο μπορεί να πιέζεται σε κάποιο σημείο και ταυτόχρονα να έχει προσβληθεί και από το σακχαρωδη διαβήτη. Άλλοι παράγοντες όπως οι λοιμώξεις (πχ από ιούς), ο υποθυρεοειδισμός, η νεφρική ανεπάρκεια (ουραιμία), η έλλειψη βιταμινών όπως Β12 και Β6, ο αλκοολισμός, η φλεβική θρόμβωση, νοσήματα συνδετικού ιστού όπως ο ερυθηματωδης λύκος και η ρευματοειδής αρθρίτιδα, η πολλαπλή σκλήρυνση, η νόσος HIV/AIDS, φάρμακα όπως η φαινυτοϊνη κλπ μπορεί να επιβαρύνουν πρόσθετα τη λειτουργία ενός νεύρου.

Όταν υπάρχει υποψία διπλής προσβολής ενός νεύρου, πρέπει η κλινική εξέταση αλλά και οι απεικονιστικές εξετάσεις να ξεκαθαρίσουν τη διάγνωση. Αν υπάρχει πχ υποψία για πίεση στον αυχένα πρέπει να εξετάσουμε κλινικα την αυχενική μοιρα της σπονδυλικής στήλης και ακολούθως να ζητήσουμε μια μαγνητική τομογραφία. Μια εξέταση κομβικής σημασίας είναι συνήθως το ηλεκτρομυογράφημα, που καλό είναι να γίνεται από Νευρολόγο με την ανάλογη εξειδίκευση.

Η αντιμετώπιση αρχικά θα είναι συντηρητική και θα αφορά και τα δύο σημεία της νευροπάθειας. Έτσι πχ μπορεί να χρειαστεί φυσικοθεραπεία που να αφορά και τη σπονδυλικη στήλη αλλά και το νεύρο στο περιφερικό κομμάτι του, κηδεμόνας ή κολάρο , ενέσεις με κορτιζόνη περιφερικά, φάρμακα από το στόμα κ.ο.κ.

Εάν σχεδιάζουμε χειρουργική θεραπεία πχ για το μέσο νεύρο και υπάρχει διπλή συμπίεση, θα πρέπει να ενημερώσουμε τον ασθενή για πιθανή αποτυχία της επέμβασης. Όταν η πίεση του μέσου νεύρου είναι μόνο στον καρπό, το ποσοστό επιτυχίας της επεμβασης είναι 93%, αλλά στις περιπτώσεις double crush syndrome, το χειρουργείο στον καρπό έχει ποσοστό επιτυχίας μόνο 66%, δηλ ο ένας στους τρεις θα έχει μέτρια ή ελάχιστη ανακούφιση από τα συμπτώματα.

Όταν τίθεται ζήτημα επέμβασης και στα δύο σημεία, συνήθως θεωρείται λογικό να ξεκινάει κανείς από την πιο «ελαφρά» επέμβαση που είναι στον καρπό, και αν δεν υπάρχει ανταπόκριση, τότε μπορεί να προχωρήσει σε επέμβαση στον αυχένα (σπονδυλοδεσία ή τεχνητός δίσκος).


Διπλή προσβολή του μέσου νεύρου στον αυχένα (κεντρικά) και στον καρπό (περιφερικά) μα τα δύο κόκκινα βέλη
Σε ποιον γιατρό να απευθυνθώ για το σύνδρομο διπλής συμπίεσης;


Θα πρέπει να απευθυνθείτε σε έναν Νευροχειρουργό.

Θέλετε ραντεβού με τον γιατρό ή δεύτερη γνώμη;ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΕΔΩ
* Ο στόχος του δικτυακού αυτού τόπου είναι ενημερωτικός. Δεν υποκαθιστά σε καμία περίπτωση τη διάγνωση και τη θεραπεία των παθήσεων του Νευρικού συστήματος. Η σωστή απόφαση για την υγεία σας θα ληφθεί μόνο όταν θα σας εξετάσει ο γιατρός σας.
Copyright © 2010-2024, Neurocenter.gr, All rights reserved ::: Κατασκευή Ιστοσελίδας: My Internet :::

Πολιτική Απορρήτου

Περισσότερα ΔΕΧΟΜΑΙ
ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΗΝΥΜΑ