• MENU
210 220 1617
τηλέφωνο για ραντεβού
24ωρη γραμματεία
Ενημέρωση » Κορτιζόνη και κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου


Κορτιζόνη και κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου


Κ. Κωσταβάρας | 27-7-2017


Αν και χρησιμοποιείται συχνά η κορτιζόνη από το στόμα (ειδικά στην Ελλάδα) στην αντιμετώπιση της ισχιαλγίας από δισκοπάθεια, δεν έχουν γίνει επαρκείς μελέτες που να δικαιολογούν την πρακτική αυτή.
Σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο γνωστό αμερικάνικο περιοδικό JAMA (Journal of the American Medical Association) μελετήθηκαν ασθενείς που έπασχαν από κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου με πόνο στο πόδι.
Οι ασθενείς χωρίστηκαν σε 2 ομάδες. Στην πρώτη ομάδα χορηγήθηκε κορτιζόνη (συγκεκριμένα : πρεδνιζόνη) για 15 ημέρες από το στόμα και στην δεύτερη ομάδα ένα ψευδοφάρμακο (placebo ). Η μελέτη αυτή ονομάζεται διπλή-τυφλή, τυχαιοποιημένη και προοπτική. Διπλη τυφλή σημαίνει ότι ούτε ο ασθενής αλλά ούτε και ο γιατρός γνωρίζουν αν το φάρμακο που παίρνει ένας συγκεκριμένος ασθενής είναι αληθινό ή εικονικό. Τυχαιοποιημένη σημαίνει ότι το ποιός θα πάρει κορτιζόνη και ποιός θα πάρει φάρμακο placebo, δεν το αποφασίζει ο γιατρός ή κάποιος άλλος άνθρωπος αλλά καθορίζεται με εντελώς τυχαίο τρόπο μέσα από ένα πρόγραμμα σε ηλεκτρονικό υπολογιστή. Τέλος, προοπτική μελέτη σημαίνει ότι οι ασθενείς μελετώνται στο μέλλον, μετά από την χορήγηση ή μη ενός φαρμάκου. Αυτός ο τύπος μελέτης, είναι ο επιστημονικά ακριβέστερος και τα αποτελέσματα τέτοιων μελετών θεωρούνται γενικώς έγκυρα και αξιόπιστα.

Τα συμπεράσματα αυτής της μελέτης ήταν τα εξής :

1. οι ασθενείς που πήραν κορτιζόνη, ανέφεραν βελτίωση σε καθημερινές ασχολίες πχ περπάτημα, κάθισμα, εργασία, ύπνος, σεξουαλική ζωή κ.ο.κ.

2. το επίπεδο του πόνου παρέμεινε το ίδιο, είτε έπαιρναν κορτιζόνη, είτε όχι

3. Οι ασθενείς που έπαιρναν κορτιζόνη είχαν περισσότερες παρενέργειες (αναμενόμενο) αλλά όχι σημαντικές ή απειλητικές για τη ζωή. Αυτό προφανώς έχει σχέση με την συγκεκριμένη μορφή κορτιζόνης (πρεδνιζόνη), την δόση και την διάρκεια χορήγησης

4. η χορήγηση κορτιζόνης δεν επηρέαζε την πιθανότητα να γίνει ή όχι χειρουργείο σε ένα δεύτερο χρόνο. Με άλλα λόγια η κορτιζόνη δεν άλλαζε ουσιαστικά την φυσική πορεία της νόσου, αλλά ήταν μια όπως λέμε, συμπτωματική θεραπεία, για ανακούφιση των συμπτωμάτων.

Η μελέτη αυτή δεν απαντάει οριστικά στον αν πρέπει να δίνεται ή όχι κορτιζόνη από το στόμα σε ασθενείς με κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου. Άλλωστε, αναφέρεται σε μια συγκεκριμένη μορφή κορτιζόνης και για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα. Ένας ασθενής μπορεί (στατιστικά) να είναι τυχερός και να βελτιωθεί με την χρήση κορτιζόνης για 15 ημέρες, ένας άλλος μπορεί να μην έχει κανένα αποτέλεσμα ή ο πόνος του απλά να “κάνει τον κύκλο του” και να περάσει. Εκείνο που ενδιαφέρει συνεπώς δεν είναι η ειδική περίπτωση ενός ανθρώπου αλλά η γενική (στατιστικά βεβαιωμένη) πιθανότητα επιτυχίας μιας θεραπείας.
Αυτό που μας λέει η μελέτη είναι ότι κατά πάσα πιθανότητα ο πόνος θα παραμείνει ο ίδιος αλλά η ποιότητα ζωής θα βελτιωθεί. Θα χρειαστούν προφανώς περαιτέρω μελέτες για να αποσαφηνιστεί ποια συγκεκριμένη ομάδα ασθενών με δισκοκήλη μπορεί να βοηθηθεί σημαντικά και ποια όχι.

Μπορείτε να διαβάσετε μια περίληψη (abstract) της μελέτης στον παρακάτω σύνδεσμο :

https://jama.jamanetwork.com/article.aspx?articleid=2293294


* δείτε επίσης τις ενότητες δισκοκήλη και ισχιαλγία.

► καλέστε στο 210 - 640 3183 (όλο το 24ωρο, 365 ημέρες το χρόνο) και ζητείστε ένα ραντεβού με το Νευροχειρουργό του



* Ο στόχος του δικτυακού αυτού τόπου είναι ενημερωτικός. Δεν υποκαθιστά σε καμία περίπτωση τη διάγνωση και τη θεραπεία των παθήσεων του Νευρικού συστήματος. Η σωστή απόφαση για την υγεία σας θα ληφθεί μόνο όταν θα σας εξετάσει ο γιατρός σας.
Copyright © 2010-2024, Neurocenter.gr, All rights reserved ::: Κατασκευή Ιστοσελίδας: My Internet :::

Πολιτική Απορρήτου

Περισσότερα ΔΕΧΟΜΑΙ
ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΗΝΥΜΑ