• MENU
210 220 1617
τηλέφωνο για ραντεβού
24ωρη γραμματεία
Άρθρα - ενημέρωση » παράγοντες στη μυελοπάθεια


Από τι εξαρτάται η πορεία της αυχενικής μυελοπάθειας ;

Η αυχενική μυελοπάθεια είναι μια σχετικά συχνή νευρολογική νόσος, που προκαλεί εκτός των άλλων, δυσκολία στο περπάτημα και αδυναμία στα χέρια. Η φυσική πορεία της νόσου (δηλ. η εξέλιξη χωρίς καμία θεραπευτική παρέμβαση) είναι συνήθως η αργή σταδιακή επιδείνωση. Από τι εξαρτάται όμως η πορεία της νόσου ; πότε μπορεί κανείς να μιλήσει με σιγουριά για χειρουργείο ;

Σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Acta Neurochirurgica, εξετάστηκαν 70 ασθενείς (45 άνδρες και 25 γυναίκες) που υποβλήθηκαν σε νευροχειρουργική επέμβαση για αυχενική μυελοπάθεια. Η επέμβαση ήταν αυχενική μικροδισκεκτομή και σταθεροποίηση, με πρόσθια προσπέλαση. Στους ασθενείς έγινε παρακολούθηση μετά το χειρουργείο (follow up) για περίπου 3 χρόνια (32,7 μήνες κατά μέσο όρο).
Οι παράγοντες που μελετήθηκαν ήταν η αλλαγή στην γωνίωση της σπονδυλικής στήλης, ο βαθμός της στένωσης του σπονδυλικού σωλήνα, η ύπαρξη σήματος στο νωτιαίο μυελό (στη μαγνητική τομογραφία ) και η νευρολογική εικόνα πριν και μετά το χειρουργείο.
Η στατιστική ανάλυση έδειξε ότι οι δύο πιο σημαντικοί παράγοντες που σχετίζονται με την φυσική πορεία της αυχενικής μυελοπάθειας είναι η νευρολογική κατάσταση πριν το χειρουργείο και το σήμα στο νωτιαίο μυελό. Όσο καλύτερα ήταν οι ασθενείς πριν να χειρουργηθούν, τόσο καλύτερα ήταν μετά. Επίσης, η ύπαρξη σήματος στη μαγνητική τομογραφία, είναι σαφής δείκτης επιδείνωσης της πάθησης.

“…Among the variables tested, preoperative neurological status and intramedullary signal intensity were significantly related to neurological outcome. The better the preoperative neurological status was, the better the post-operative neurological outcome. The SI grade on the preoperative T2WI was negatively related to neurological outcome. Hence, the severity of SI change and preoperative neurological status emerged as significant prognostic factors in post-operative CSM…”

* CSM = cervical spondylotic myelopathy, SI = signal intensity

Συμπέρασμα : ένας ασθενής με αυχενική μυελοπάθεια, που έχει αρχίσει να εμφανίζει δυσκολία στο περπάτημα και αδυναμία στα χέρια και έχει και σήμα στο νωτιαίο μυελό (στη μαγνητική τομογραφία ) πρέπει να χειρουργηθεί και μάλιστα, όσο πιο γρήγορα χειρουργηθεί, τόσο καλύτερα θα είναι μετά το χειρουργείο.

* δείτε επίσης τις ενότητες αυχενική μυελοπάθεια και αυχενική μικροδισκεκτομή.


► καλέστε στο 210 220 1617 (όλο το 24ωρο, 365 ημέρες το χρόνο) και ζητείστε ένα ραντεβού με το Νευροχειρουργό του Neurocenter.gr




* Ο στόχος του δικτυακού αυτού τόπου είναι ενημερωτικός. Δεν υποκαθιστά σε καμία περίπτωση τη διάγνωση και τη θεραπεία των παθήσεων του Νευρικού συστήματος. Η σωστή απόφαση για την υγεία σας θα ληφθεί μόνο όταν θα σας εξετάσει ο γιατρός σας.
Copyright © 2010-2024, Neurocenter.gr, All rights reserved ::: Κατασκευή Ιστοσελίδας: My Internet :::

Πολιτική Απορρήτου

Περισσότερα ΔΕΧΟΜΑΙ
ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΗΝΥΜΑ