• MENU
210 220 1617
τηλέφωνο για ραντεβού
24ωρη γραμματεία
Ενημέρωση » Τι είναι τα οστεόφυτα ;

Τι είναι τα οστεόφυτα ;

Κ. Κωσταβάρας | 3-8-2018

Ακούμε συχνά ότι "έκανα μια ακτινογραφία και βρέθηκαν οστεόφυτα..." ( ο κόσμος συχνά τα λέει άλατα) Τι είναι όμως τα οστεόφυτα ; σε ποιες περιοχές εμφανίζονται; είναι πάντα κάτι παθολογικό;

Τα οστεόφυτα είναι μικρά εξογκώματα που σχηματίζονται στις άκρες των οστών και στις αρθρώσεις, με την πάροδο του χρόνου, συνήθως σε ανθρώπους άνω των 50 ετών. Αποτελούν μέρος της φυσιολογικής φθοράς των οστών. Εκτός από τον χρόνο, άλλοι παράγοντες που μπορεί να παίξουν ρόλο στο σχηματισμό οστεοφύτων είναι η μηχανική αστάθεια, (η αδυναμία δηλαδή σωστής στήριξης του σκελετού) καθώς και σπάνια νοσήματα όπως η διάχυτη σκελετική υπερόστωση (DISH, diffuse idiopathic skeletal hyperostosis) και η αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα.

Οστεόφυτα έχουμε στο γόνατο, στο ισχίο, στον ώμο και βέβαια στη σπονδυλική στήλη. Πολύ συχνά, ένα οστεόφυτο είναι μέρος της οστεοαρθρίτιδας : ο οργανισμός προσπαθεί να αντιμετωπίσει τη φθορά με το να παραγάγει καινούργιο οστό. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να περιορίζεται η κίνηση στην άρθρωση και κάποιες φορές να προκαλείται δυσκαμψία, πόνος ή και συμπτώματα από τα χέρια και τα πόδια.

Ειδικά στη σπονδυλική στήλη η δημιουργία οστεοφύτων εντοπίζεται στις αρθρώσεις (που βρίσκονται στο οπίσθιο τμήμα του σκελετού) αλλά και μέσα στο σπονδυλικό σωλήνα. Τα οστεόφυτα μέσα στο σπονδυλικό σωλήνα, περιορίζουν το χώρο που διατίθεται για το νωτιαίο μυελό και τα νεύρα κι έτσι προκαλούνται ανάλογα κλινικά σύνδρομα : αν πιέζεται ο μυελός στον αυχένα έχουμε την αυχενική μυελοπάθεια, ενώ αν πιέζεται κάποιο νεύρο που πηγαίνει στο πόδι, προκαλείται ισχιαλγία, μούδιασμα ή και παράλυση στο αντίστοιχο πόδι.

Αριστερά μια υγιής σπονδυλική στήλη. Δεξιά, αλλοιώσεις στεοαρθρίτιδας με συρρίκνωση των δίσκων και σχηματισμό στεοφύτων (bone spurs)








Η διάγνωση οστεοφύτων γίνεται με απλές ακτινογραφίες. Για να δει κανείς καλύτερα αν πιέζεται ο νωτιαίος μυελός ή τα νεύρα, χρειάζεται μαγνητική τομογραφία. Η λειτουργία των νεύρων μπορεί να εκτιμηθεί και με ένα ηλεκτρομυογράφημα.

Τονίζεται ότι τα οστεόφυτα δεν προκαλούν πάντα συμπτώματα. H εμφάνιση οστεοφύτων σε μια απλή ακτινογραφία στον αυχένα ή τη μέση, δείχνει μόνο ότι υπάρχει φθορά της σπονδυλικής στήλης, δεν εξηγεί απαραίτητα τα συμπτώματα, ούτε αποτελεί εξ ορισμού προάγγελο κάποιας σοβαρής κατάστασης. Συνεπώς η φράση "έκανα μια ακτινογραφία και βρέθηκαν οστεόφυτα..." δεν εξηγεί απαραίτητα τον πόνο στη μέση ή τον αυχένα.

Για να ερμηνευτούν τα συμπτώματα πρέπει να συσχετίσει κανείς την εντόπιση των οστεοφύτων με τα συμπτώματα και αυτό μπορεί να το κάνει μόνο ένας γιατρός με ειδίκευση στη σπονδυλική στήλη.

Τα συμπτώματα που προκαλούν τα οστεόφυτα είναι περιορισμός της κίνησης (δυσκαμψία), πόνος ή και νευρολογικά προβλήματα από τα χέρια και τα πόδια. Έτσι μπορεί να έχουμε πόνο στον αυχένα, στη μέση, πόνο στα χέρια ή στα πόδια, μουδιάσματα ή κράμπες και δυσκολία στο περπάτημα. Χαρακτηριστικά τα συμπτώματα εμφανίζονται με την κίνηση και τη δραστηριότητα, και ηρεμούν όταν κανείς ξεκουραστεί.

Η θεραπεία ποια είναι; εξαρτάται από το αν υπάρχει κλινικό πρόβλημα ή όχι. Ένας άνθρωπος χωρίς συμπτώματα, με οστεόφυτα στην ακτινογραφία, δεν χρειάζεται καμία θεραπεία. Απλώς συνιστάται σωματική άσκηση (περπάτημα, κολύμπι), σωστό σωματικό βάρος, καλή διατροφή και αποφυγή του καπνίσματος, παράγοντες δηλαδή που βοηθούν γενικά την καλή κατάσταση της σπονδυλικής στήλης.

Αν υπάρχει κάποιο σύμπτωμα, η θεραπεία είναι ανάλογη : για τον πόνο πχ στη μέση, φάρμακα, φυσικοθεραπεία - άσκηση και ίσως και ένεση κορτιζόνης και τοπικού αναισθητικού. Αν ο πόνος είναι αφόρητος και δεν αντιμετωπίζεται με άλλα μέσα, ή αν έχει αρχίσει νευρολογική επιδείνωση (πχ δυσκολία στο περπάτημα), τότε το λόγο έχει η χειρουργική θεραπεία.



* Δείτε επίσης την ενότητα σπονδυλική στήλη



► καλέστε στο 210 - 640 3183 (όλο το 24ωρο, 365 ημέρες το χρόνο) και ζητείστε ένα ραντεβού με το Νευροχειρουργό του Neurocenter.gr



videovideovideo
Θέλετε ραντεβού με τον γιατρό ή δεύτερη γνώμη;ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΕΔΩ
* Ο στόχος του δικτυακού αυτού τόπου είναι ενημερωτικός. Δεν υποκαθιστά σε καμία περίπτωση τη διάγνωση και τη θεραπεία των παθήσεων του Νευρικού συστήματος. Η σωστή απόφαση για την υγεία σας θα ληφθεί μόνο όταν θα σας εξετάσει ο γιατρός σας.
Copyright © 2010-2024, Neurocenter.gr, All rights reserved ::: Κατασκευή Ιστοσελίδας: My Internet :::

Πολιτική Απορρήτου

Περισσότερα ΔΕΧΟΜΑΙ
ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΗΝΥΜΑ