Α. Καργάδου | 30-11-2016
Ένας ασθενής μεταφέρεται επειγόντως στο Νοσοκομείο : έχει κάνει για πρώτη φορά στην ζωή του μια επιληπτική κρίσ η (χωρίς να έχει κάποιο ανάλογο ιστορικό). Γίνεται ένας έλεγχος με αξονική τομογραφία και είτε δεν υπάρχει κανένα εύρημα, είτε υπάρχει κάτι που ο ίδιος αγνοούσε μέχρι τότε πχ ένας όγκος εγκεφάλου.
Αυτές οι επιληπτικές κρίσεις ονομάζονται απρόκλητες (unprovoked seizures) το οποίο σημαίνει ότι δεν σχετίζονται με κάποιο αιφνίδιο γεγονός πχ μια κρανιοεγκεφαλική κάκωση, ένα αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο ή μια μεταβολική διαταραχή πχ υπονατριαιμία).
Πόση είναι η πιθανότητα να πάθει κανείς μια τέτοια επιληπτική κρίση ; Η απάντηση από τις στατιστικές είναι αρκετά εντυπωσιακή : η πιθανότητα να εμφανίσει σε κάποια στιγμή της ζωής του μια απρόκλητη επιληπτική κρίση είναι 4%. Η μέχρι τώρα επικρατούσα Νευρολογική άποψη είναι ότι ο κάθε άνθρωπος «δικαιούται» να έχει μια επιληπτική κρίση στη ζωή του και αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα επαναληφθεί ή ότι χρειάζεται να ξεκινήσει ένα αντιεπιληπτικό φάρμακο.
Στο περιοδικό Neurology (έκδοση της Αμερικάνικης Νευρολογικής Εταιρείας) δημοσιεύτηκε ένα άρθρο με αυτό το θέμα : πως αντιμετωπίζεται ένας ασθενής που εμφανίζει για πρώτη φορά μια επιληπτική κρίση ; Συγκεκριμένα τέθηκαν και απαντήθηκαν τρία πρακτικά ερωτήματα :
1. Ποια είναι η πιθανότητα υποτροπής (δηλ να επαναληφθεί η επιληπτική κρίση) ;
Η απάντηση είναι ότι αν υπάρξει και δεύτερη κρίση, αυτή συνήθως γίνεται μέσα στα επόμενα 1-2 χρόνια. Η πιθανότητα να συμβεί είναι 32% στον πρώτο χρόνο και φτάνει στα 46% στα 5 χρόνια. Δηλαδή μακροπρόθεσμα, η πιθανότητα να εμφανίσει κάποιος και δεύτερη κρίση είναι περίπου 1 στις 2. Τι αυξάνει την πιθανότητα να συμβεί μια υποτροπή ; η μελέτη απαντάει : το να βρεθεί κάτι (πχ ένας όγκος εγκεφάλου ) στην αξονική τομογραφία. Επίσης, μεγαλύτερη πιθανότητα έχει ένας ασθενής που θα αναδειχθούν διαταραχές στο ηλεκτροεγκεφαλογράφημά (ΗΕΓ) του, ή αν η πρώτη κρίση έγινε κατά τη διάρκεια της νύχτας. Παράγοντες που δεν παίζουν ρόλο είναι η ηλικία, το φύλο και το είδος της κρίσης.
2. Η άμεση έναρξη ενός αντιεπιληπτικού φαρμάκου μειώνει την πιθανότητα υποτροπής ;
Η απάντηση εδώ είναι σαφώς ναι. Αν ξεκινήσει ένα αντιεπιληπτικό φάρμακο, η πιθανότητα να εμφανιστεί υποτροπή μειώνεται κατά 35%. Σημειωτέον ότι η μείωση αυτή αφορά τα πρώτα 2 χρόνια.
3. Αν ξεκινήσει ο ασθενής ένα αντιεπιληπτικό φάρμακο, τι πιθανότητες έχει να εμφανίσει μια παρενέργεια ;
Η απάντηση εδώ είναι ότι η πιθανότητα κυμαίνεται από 7 έως 31%. Σε γενικές γραμμές, οι παρενέργειες είναι ήπιες και αναστρέψιμες δηλ υποχωρούν μόλις διακοπεί το φάρμακο.
Μπορείτε να διαβάσετε το άρθρο σε πλήρη μορφή στο παρακάτω link :
https://www.neurology.org/content/84/16/1705.full
* δείτε επίσης τη ενότητα επιληψία - επιληπτική κρίση καθώς και την ενότητα αντιεπιληπτικά φάρμακα
► καλέστε στο 210 - 640 3183 (όλο το 24ωρο, 365 ημέρες το χρόνο) και ζητείστε ένα ραντεβού με τη Νευρολόγο του